Marcus 5 beste X100V tips!
Tekst og bilder: Marcus Valeur
Jeg fikk i fjor sommer, etter iherdig innsats fra gutta på Fotolab, endelig tak i det «virale» Fujifilm X100V. Kameraet som har blitt roset av både amatører og profesjonelle, til forundring og frustrasjon fra begge. Overpriset «hype», eller er det så bra som de mener?
Halvannet års bruk og over 10 000 eksponeringer senere er dommen min i hvert fall klinkende klar: dette er trolig mitt beste utstyrskjøp noen gang.
Ikke bare ser det stilig ut, men det produserer fantastiske resultater også. Og det er jo tross alt det viktigste. Det er lite og lett, så jeg tar det med overalt. Personlig fyller fuji'en et etterlengtet tomrom mellom mitt profesjonelle utstyr og iPhonen. Noe som er taktilt og givende å bruke, produserer høy kvalitet og som er lite nok til å få plass i vesken til samboeren. Det aller beste er de innebyggede «oppskriftene» (recipes) som gjør at jeg skyter nesten utelukkende i JPG.
Her kommer mine 5 beste X100V-tips:
- Film simulation recipes
Fujixweekly.com har drøssevis av oppskrifter. Prøv deg frem og finn noen du liker. Mine favoritter er Portra 400 V2, TRI-X 400 og Kodachrome 64. Jeg liker å velge meg én «look» før jeg drar, og så holder jeg meg til den hele turen. Da sitter man igjen med konsekvente farger og et visuelt pent album til slutt.
- Black mist filter
Jeg kombinerer kameraet ofte med et black mist filter, gjerne det svakeste jeg har liggende. Dette gir en myk, «glowy» effekt på bildene som kler dette kameraet godt. Vær forsiktig i motlys - det kan fort bli for mye av det gode!
- Vær kreativ!
Innebygget blits og ND-filter muliggjør bilder som ellers er vanskelig å få til. Bruk de manuelle innstillingene og prøv deg frem. Ikke vær redd for å bomme, det gjør vi alle. Fastlinsen gjør at du må tenke utenfor boksen når du komponerer. Bruk det til din fordel og finn vinkler eller utsnitt som skiller seg ut.
- SD-adapter til iPhone / Android
Denne har vært gull for meg. Plugger SD-kortet rett i mobilen og dumper alle bildene som JPGs der. Så er det bare å fyre de ut på sosiale medier!
- Gjør det til ditt eget
Bruk tid på å se YouTube-tutorials og guides til hvordan du setter opp kameraet. Valgmulighetene er mange, og det er greit å gjøre det tidlig så du får det inn i fingrene fra start. Du kan mappe stort sett hva du vil til flesteparten av knappene, her er det bare personlige preferanser det står på.
Tekst og bilder: Marcus Valeur