Utstyrtips til safari i Maasai Mara
Av Arnfinn Johansen
Når jeg får spørsmålet hvilke objektiver man skal ta med, pleier jeg alltid å svare: Always bring you longest lens, and your shortest lens, and everything in between!
Det er selvsagt ment på spøk, men er allikevel ikke så dumt utgangspunkt. For når man er i Maasai Mara, kan man forvente et fantastisk dyreliv som overgår det meste – det er rett og slett eksepsjonelt.
Her vil man kunne fotografere løver, leoparder, geparder, servalkatter og andre ikoniske afrikanske dyr som giraffer, elefanter, flodhester, krokodiller, bøfler, hyener, sjakaler, vortesvin, harer, mungoer, bavianer, vervet aper, sebraer, gnu, eland og andre antiloper som thomsonsgaseller, impalaer, grantsgaseller og topier – og en mengde andre dyrearter. Er man fugleinteressert kan man glede seg til et kjemperikt fugleliv med ørner, hauker, falker, ugler, gribber, isfugler, traner, perlehøner, hornfugler, strutser og sekretær-fugler. For å nevne noe.
Derfor må man være klar for det meste, for med Oltepesi er man ute fra før soloppgang til etter solnedgang, 13-14 timer hver dag. Og man fotograferer store og små dyr, i rask og sakte bevegelse, i godt og svakt lys, nært og på avstand.
Jeg anbefaler alltid å ha to kamerahus (eller tre). Da kan man ha det lengste teleobjektivet på det ene, og en normal telezoom på det andre. Og så har man backup hvis man skulle være uheldig og noe skulle skje med et av kameraene!
Vedrørende teleobjektiv vil jeg anbefale området 400-600 mm, og gjerne faste teler. Selv bruker jeg 400/2.8 og 600/4, men jeg har også brukt 180-400 (se feks Nikons nye 180-600) mye. For ulike kameramerker finnes det også 150-500, 100-400, 200-600, 150-600, osv. Dette er utmerkede brennvidder til å ta dyreportretter (f.eks leopard), interaksjon mellom dyr (f.eks løver), eller å fotografere sjiraffer eller gaseller i silhuett i soloppgangen. Slike zoomer er også veldig anvendelige til å fotografere f.eks gepardjakt, fordi man aldri vet sikkert hvor langt unna jakten vil skje, og da kan man bare zoome inn/ut. Å bytte kamera har man ikke tid til! Uansett anbefaler jeg alltid å ha med en 1.4x converter.
Med normal telezoom mener jeg området 70-200. Dette objektivet bruker jeg mye, og det er fint til å inkludere miljø, f.eks elefanter som krysser en elv etc. I tillegg anbefaler jeg å ha med en vidvinkelzoom, f.eks 24-70 og/eller 14-24.
Noen ganger kan det være mulig å sette kameraet med vidvinkel på bakken, f.eks hvis man kommer over gribber som spiser på et kadaver. Da er det kjekt å ha med en gorillapod eller en groundpod, og så setter man opp kameraet inne i kadaveret mellom ribbenene! Når gribbene kommer tilbake kan man få spennende vidvinkelbilder som man tar med fjernutløser, f.eks Pocket Wizard, som virker på opptil 500 meter (gribbene kan være litt mistenksomme når de er skremt bort så det er lurt å holde god avstand når man har satt opp kameraet og venter, men 50-100 meter er vanligvis nok til at de kommer tilbake etter 10-15 minutter). Eller man kan sette ut kameraet med gorillapoden på bakken og fotografere løver som kommer gående, geparder som vil markere på et tre, etc. Dette er gjerne fotografering man bedriver i godt lys på dagen, og med vidvinkel vil man gjerne vinkle kameraet opp mot himmelen. For å få god fargemetning er polafilter fordelaktig. Liten blenderåpning for god dybdeskarphet (f.eks f/11) og lukkertid på 1/800 eller høyere anbefales).
Annet utstyr som er veldig kjekt å ha med, er en stor lensbag hvor kameraet kan stå klart med påmontert med solblenderen på. Lensbagen kan du reipe fast inne i bilen (ta med stropper). Da har man hendene fri og slipper å holde på utstyret hele tiden, og man unngår støv og er klar for action bare en glidlås-zipp unna. Selv bruker jeg LowePro Lenstrekker 600. Lens Coat Raincoat fungerer også som støvbeskyttelse og stort sett har jeg det på, men det i tillegg til lensbag, ikke i steden for. Og så er det fint å ha en romslig fotosekk til øvrig utstyr.
I tillegg anbefales det å ha med med en vanntett/støvtett boks for minnebrikker og to eksterne harddisker slik at man har dobbel backup. Det er helt normalt at man tar 40-50 000 bilder i løpet av en uke, kanskje mer også, så man trenger god lagringskapasitet. Ekstra minnebrikker, batterier og powerbank anbefales også!
Monopod kan man få god bruk for. Stativ er ikke praktisk å bruke i safaribilen, men skal man fotografere stjernehimmelen - som kan være helt fantastisk fordi det praktisk talt er null lysforusrensing - kan det være kjekt å ha med stativ og eventuell spesialoptikk. Beanbags anbefales også. De kan man få fyllt opp i campen med bønner. Husk også å ta med lommelykt, f.eks Fenix LED-lykt. Disse er svært anvendelige f.eks når man finner løver som spiser på bytte tidlig på morgenen før det er lyst, eller leopard som ligger i et tre sent på kvelden.
God safari!